Baby sparen: aparte spaarrekening of niet?
Hoera, jullie baby is geboren. Nu wil je als kersverse ouders de kleine graag meteen een goede financiële start geven in het leven. Of is de pasgeboren baby misschien jullie kleinkind? En wil je als grootouders een leuk en nuttig kado geven in de vorm van een geldbedrag? Wat kun je dan het beste doen? Hieronder een aantal mogelijkheden en tips.
[adrotate banner=”20″]
Geblokkeerde spaarrekening baby
De eerste mogelijkheid is om een echte kinderspaarrekening te openen op naam van de baby. Dat kan al direct vanaf de geboorte. Deze rekeningen zijn geblokkeerd tot het 18e levensjaar van het kind, en er kan dus tussentijds geen geld vanaf worden gehaald. Wel kan er indien gewenst periodiek bijgestort worden.
Voordeel van zo’n babyrekening is dat het geld ook echt zal toekomen aan het kind, ondanks eventuele verleidingen om andere dingen met de spaarcenten te doen. Het voordeel kan daarmee ook meteen een nadeel zijn, want als 18 jarige mag het kind helemaal zelf weten wat hij of zij met het geld doet… en dat is niet per se het meest verstandige…
Ons advies voor een geblokkeerde baby spaarrekening is die van ASN Bank. Niet alleen een bewezen betrouwbaar hoge rente, maar ook duurzaam en met automatische steun aan straatkinderprojecten. Vergelijk de kinderspaarrekening rentes hier.
N.B. Voor grootouders geldt in alle gevallen dat de ouders (of wettelijke vertegenwoordigers) schriftelijk toestemming moeten geven voor het openen van een rekening op naam van het kind.
Termijn deposito voor de baby
Misschien vind je het spaargeld blokkeren tot de 18e verjaardag wat te lang en definitief. Het leven is immers onzeker, zoals we afgelopen jaren hebben kunnen ontdekken met de (financiële) crisis. Een alternatief is dan om een lange termijn spaardeposito te openen voor de baby. Dat kan sowieso op eigen naam (zowel voor de ouders als voor eventuele grootouders), maar in veel gevallen ook weer op naam van de baby.
Termijn deposito’s zijn er in allerlei termijnen, van 1 jaar tot wel 20 jaar of nog langer. De meeste aanbieders hebben als maximale termijn 10 jaar. Het is dan ook een idee om de deposito open eigen naam te openen bij de geboorte van de baby en bijvoorbeeld voor een periode van 10 jaar. Als het geld vervolgens na 10 jaar vrijkomt, dan kun je op dat moment weer beslissen wat je met het saldo wilt doen. Bijvoorbeeld alsnog een geblokkeerde babyrekening openen, of als de varibele rente op dat moment hoog is, het gewoon op een vrij opneembare rekening laten staan. De laatste optie is om dan wederom een deposito te openen. Dit maal bijvoorbeeld wel op naam van het kind, omdat deze op zijn/haar 20e hopelijk de ‘wilde haren’ verloren heeft.
Goede termijn deposito’s met hoge 10 jaars rentes kun je o.a. vinden bij Westland Utrecht en NIBC Direct. Vergelijk de 10 jaars deposito rentes hier.
Vrij opneembare baby spaarrekening
De laatste en meest flexibele mogelijkheid is om gewoon een (aparte) vrij opneembare spaarrekening te openen. Wel met als ‘doel’ de baby, maar gewoon op eigen naam. Het grote voordeel hiervan is dat je er nog alle kanten mee op kunt, maar het geld voor het kind toch apart hebt gezet. En mochten er nog meer kinderen volgen dan kun je op deze ene rekening sparen voor alle kinderen. Deze optie is waarschijnlijk wat meer geschikt voor de ouders zelf en iets minder voor grootouders.
De rentes voor vrij opneembare spaarrekeningen schommelen dermate veel dat u het beste hier de vrij opneembare rentes kunt vergelijken en de beste kunt kiezen. Schroom niet om ieder jaar weer de rentes te vergelijken en desnoods een nieuwe variabele rekening te openen en het geld over te sluizen. Dat is tegenwoordig een stuk eenvoudiger dan veel mensen nog denken.