Sparen voor kind of kleinkind

Sparen voor kind

U kunt verschillende redenen hebben om te sparen voor uw kind of kinderen, bijvoorbeeld sparen voor een studie of voor de ‘uitzet’ als uw kind op zichzelf gaat wonen. Wilt u dat uw kind bij het bereiken van de 18-jarige leeftijd direct over het gespaarde geld kan beschikken? Of wilt u het in delen beschikbaar stellen? Of misschien bent u wel helemaal niet van plan om het aan uw kind te geven, maar wilt u het gebruiken om zelf direct rekeningen van uw kind te betalen, of om het ‘in natura’ te schenken door aankopen voor uw kind te doen.

Begin ermee goed na te denken welk spaardoel u voor ogen heeft en welk bedrag u uiteindelijk bij elkaar wilt sparen. Vergelijk pas daarna de verschillende spaarvormen, om uiteindelijke de beste te kiezen.

Spaarrekeningen voor (klein)kinderen

Een van de belangrijkste vragen om te beantwoorden als u gaat sparen voor uw (klein)kinderen is of u dit op naam van het kind of op eigen naam wilt doen. Die keuze heeft namelijk nogal wat praktische en mogelijk fiscale consequenties. Wees gerust, de meeste financiĆ«le dienstverleners bieden beide mogelijkheden aan. Zo heeft ING bijvoorbeeld 2 mogelijkheden om te sparen voor een kind, namelijk een “Groei Groter Rekening” (op naam van het kind) en een “Oranje spaarrekening” (op eigen naam).

Sparen voor meerdere kinderen

Heeft u meerdere kinderen waarvoor u wilt sparen? Met een rekening op naam van het kind bent u genoodzaakt voor ieder kind een aparte spaarrekening te openen. U kunt ook een rekening op eigen naam openen en daarop sparen voor alle kinderen. Vervolgens staat het u vrij hieruit schenkingen te doen. Kijk uiteraard goed naar de fiscale mogelijkheden en regels rond schenken.

Sparen voor kleinkinderen

Bent u grootouder en wilt u sparen voor een kleinkind? Meestal moet een wettelijk vertegenwoordiger (ouder of verzorger) van het kind dan toestemming geven, of zelfs de rekening openen en een eerste storting doen. Vervolgens kunt u eenmalig of periodiek stortingen doen. Ook voor grootouders zijn er verschillende fiscale mogelijkheden om te schenken.

Sparen door uw kind (jongerenrekening)

Zoekt u een spaarrekening waar uw kind ook als minderjarige al over het geld kan beschikken? In dat geval bent u waarschijnlijk op zoek naar een jongerenrekening. Dit zijn rekeningen die banken aanbieden en waar jongeren mee kunnen betalen en sparen. In tegenstelling tot veel betaalrekeningen voor volwassenen, ontvangt het kind op een jongerenrekening een ‘redelijke’ rente.

Lees meer over het sparen voor uw kind of kleinkind op de website van het Nibud.